Pagina's

Kreuzwegen en de Wassermühle an der Dinkel

Net over de grens van Twente in Nordrhein-Westfalen zijn er verscheidene Kreuzwegen, bijvoorbeeld de grote Coesfelder Kreuzweg. Onderstaande wandelroute gaat via de Kreuzweg in Heek en de Kreuzweg van Nienborg, naar de Wassermühle an der Dinkel. Het is een afwisselende route rond de plaatsen Heek en Nienborg, 9km lang. Kruiswegen zijn in Nederland vrij zeldzaam. Zij geven aan de hand van staties de lijdensweg van Christus weer. Een statie toont een scène aan de hand van teksten uit bijvoorbeeld Markus of Lukas. De kruisweg in Heek, van het begin van de vorige eeuw, is bijzonder door de psalmteksten bij de staties (klik op de foto om te vergroten).



















Het is een sfeervolle, meditatieve route ondanks enig verkeerslawaai van de langslopende Rheinerstrasse.















De kruisweg van Nienborg is van 1992. De scènes zijn door de beeldhouwer Joseph Krautwald uit Rheine vervaardigd. De staties zijn aangegeven met korte, niet Bijbelse teksten.


















Beide kruiswegen hebben een Mariaplaats en een Jezus aan het kruis.




















Toegangsweg:
Kies de afslag Heek (afslag 31) van de Autoweg Emden – Oberhausen (A31). Neem op de rotonde de Bahnhofstrasse/ Ludgeriestrasse richting de kerk. Parkeer de auto bij de kerk aan de Ludgeriestrasse of links achter de kerk bij het Café am Kirchplatz. Een deel van de wandeling wordt aangegeven met X (wit kruis).


De route:
Loop vanaf de hoofdweg (de Ludgeriestrasse), links langs de kerk: de Kirchplatz. Bij een Y splitsing links aanhouden en vervolgens direct het rechter bospad in. Het pad eindigt bij een voorrangsweg (Rheinerstrasse). Volg hier het fietspad linksaf. Direct na de brug over de Dinkel de weg oversteken en het pad langs de Dinkel volgen. Het eerste pad links is de Kreuzweg van Heek.



De eerste statie met de Dinkel op de achtergrond.


Een statie in het bos.
Volg de Kreuzweg tot deze uitkomt op de Rheinerstrasse. Steek de voorrangsweg over en volg het fietspad (rechtsaf). Langs de voorrangsweg het imposante beeld van Christus.


Sla de eerste asfaltweg linksaf en direct daarna het pad linksaf (langs huisnr. 85). Neem het tweede pad schuin rechts. Einde pad rechtsaf (asfaltweg) en direct weer rechts richting Metelen. Bij een meertje links het graspad parallel aan de asfaltweg volgen langs het meer. Einde pad bij T- splitsing linksaf. Dit is de wandelweg X6 (wit kruis). Volg deze wandelweg. Einde zandpad rechtsaf, eerste weg links en direct daarna pad linksaf. Volg dit bospad tot een viersprong. Verlaat hier de route X6. Het eerste pad rechts loopt schuin terug. Negeer dit en neem het daarop volgende pad rechts. Dit is de aanloop naar de Kreuzweg van Nienborg.




Twee voorbeelden van de wat modernere Kreuzweg van Nienborg. Volg de Kreuzweg, loop langs een weiland met huizen en ga  met een bocht links het bos weer in. Hier het eerste pad rechts.Aan het eind van de Kreuzweg, rechtsaf de Schöppingerstrasse, linksaf de Kridtstrasse (bij kruispunt gaat deze naar rechts) tot T-kruising. Hier links de weg oversteken en via de parkeerplaats het eerste pad rechts en links (Gartenstrasse). 1e weg links (Steinweg) en voorrangsweg rechts (Hauptstrasse). Na een burcht links de Wassermühle an der Dinkel.


Na de Wassermühle 1e weg linksaf slaan (Ossenkamp. Over de Dinkel 1e weg links (Im Diek). Vervolgens 1e fietspad linksaf.

Volg het fietspad lang een zijarm van de Dinkel. Na een tunnel onder een voorrangsweg via een trap een geasfalteerde weg oversteken. Het fietspad komt uit op een asfalt weg. Loop rechtdoor over deze weg. Iets voor huisnummer 45 (rechts) een voetpad linksaf, nog steeds langs de zijarm van de Dinkel. Het pad eindigt bij de brug over de Dinkel (zie 1). Volg het fietspad terug (rechtsaf slaan) tot een pad met rood-witte hekjes. Sla hierin en volg het pad met een bocht naar links tot de parkeerplaats

Download route



Geen opmerkingen:

Een reactie posten