Pagina's

Het geheim van Billerbeck


Wandelen in een fraai gebied met heuvels, qua hoogte op een gemiddeld Zuid-Limburg niveau. Het startpunt ligt in een stad waar een uit Zuilen afkomstige missionaris, tevens de eerste bisschop van Münster, in 809 overleed. Een stad met bijna 12.000 inwoners, met een prachtige gotische dom genoemd naar deze missionaris ‘Ludger’. Er zijn sfeervolle lanen.




De wandelroute leidt naar het hoogste punt van Münsterland: 187 meter. De route, ongeveer 20 km lang, is misschien wel het geheim van Billerbeck. Billerbeck is per spoor vanaf Enschede bereikbaar (overstappen in Gronau en in Coesfeld - reistijd ruim 1 uur - ). Auto: via Coesfeld, in het centrum linksaf via de L581).

De wandeling begint bij de Dom. Start in de Kirchstrasse, volg de route X21, met de dom rechts en loop via de Bahnhofstrasse richting station en steek de Darfelderstrasse over. Voor het station rechtsaf via de ‘Am Bahnhof’. Einde weg linksaf de spoorlijn over en rechts aanhouden. 




De verstilde route loop langs verlaten boerderijen.



Het weer is helder, maar fris.




Het werk van de missionaris uit Zuilen was vruchtbaar.




Geaccidenteerd terrein, zoals beloofd




en als verrassing kunst bij de boerderij:




Na een stukje langs de voorrangsweg L581 (de ‘Bombeck’) wordt het bos ‘Baumberg’ bereikt. 




Voor een boerderij in het bos, rechtsaf een pad op, de X21 verlaten en verder via het teken van een witte ruit op een donkere achtergrond (samen met 'A8' aangegeven). Via een asfaltweg wordt de Longinusturm (187m) bereikt. 




Behalve een TV-toren, is er een café en met een niet onaardig terras (tot 18.00 uur geopend, dinsdag t/m donderdag vanaf 13.00 uur en vrijdag t/ zondag vanaf 11.00 uur). 


Volg de weg langs de Longinusturm verder en sla bij de bosrand linksaf. Volg nu de route X4. 




Bij de L577 rechtsaf (links is het Landgasthaus Waltering, in het weekend vanaf 11.00 uur open). Soms wijk ik niet-bedoeld van de route af en schiet een plaatje:




Blijf de X4 volgen (1e weg linksaf). Bij de K13 weer rechtsaf weg volgen tot de Osthellermark. Hier linksaf. Het is tevens een fietsroute (rode fiets op witte vlak). Na de top van de heuvel de linksafbuigende X4 verlaten en de asfaltweg rechtdoor volgen. De eerste weg rechtsaf (is nog steeds de fietsroute). De route passeert Haus Hamern met een Burgkapelle. 




Op de voorrangsweg L580 rechtsaf (de fietsroute gaat rechtdoor). Volg de X12 terug naar de Dom. 


Download tekst en route

1 opmerking:

  1. Prachtig
    De combinatie van tekst en foto's is zeer geslaagd.
    Dit moet haast een boekje worden

    Dirk

    BeantwoordenVerwijderen